sobota 10. února 2018

Winston vs. Vincent

Během jednoho týdne se mi podařilo shlédnout dva nové filmy v kinech a oba zachycují určitou část života známé osobnosti. Podobností můžeme najít více, oba už získali nějakou prestižní filmovou cenu, oba jsou nominovány na Oskara a u obou filmů lze říct, že jeho forma je zajímavější než obsah.

Nejtemnější hodina

Nejtemnější hodina je autobiografický, historický a válečný film, který zachycuje život Winstona Churchilla těsně před a po jeho zvolení na britského premiéra. Musí rozhodnout jak bude Anglie reagovat na hrozbu nacistického Německa, které v tu dobu obsadilo téměř celou Evropu a vítězství se zdálo být nemožné. Hlavní postavu zde ztvárnil Gary Oldman (který je známý jako Sirius Black z Harryho Pottera nebo jako poručík Gordon z trilogie Temný rytíř a ze spousty dalších filmů), který za tuto roli obdržel Zlatý Glóbus a je nominován na Oskara. 
Výsledek obrázku pro the darkest hour
Nominací na Oskary má tento film celkem šest (film, hlavní herec, kamera, výprava, kostýmy, makeup), tak třeba některý z nich obdrží, minimálně Gary Oldman si jí zaslouží a myslím, že výprava byla hodně povedená. Celkové provedení filmu jak už samotné scény, kde se odehrávaly a kostýmy se vším všudy působily hodně věrohodně a z té doby (u sledování tohoto filmu jsem si vzpomněla na Kód enigmy, který se také odehrával v této době). Spousta lidí si jistě při sledování filmů vzpomene i na Nolanův Dunkerk.

 Přestože film působil pompézně, uvěřitelně a po celou dobu mě velmi bavil, když si na něj vzpomenu nemůžu se zbavit pocitu, že mi nic moc nedal. (Ale nebyl to ani ztracený čas, takže to je pořád výhoda.) Ani nedokážu říct, co přesně mi ve filmu chybělo, možná moc málo akce, přestože byl Winston výborně zahrán, možná by se mi tam líbilo více jeho myšlenek. Ani nevím. Myslím, že to není úplně můj šálek kávy, možná i důvodem bude to, že režisér Joe Wright natočil také Pokání, Pýchu a předsudek a scénarista Anthony McCarten, který napsal v podstatě svůj druhý scénář pro celovečerní film a ten první byl Teorie všeho, což rovněž nepatří mezi mé oblíbené filmy, možná je důvodem i to. Přesto to vyrovnává Gary Oldman, které mu tady opravdu nelze nic vytknout. 



S láskou, Vincent

Tento film bych hodnotila kladněji a i u něj se dá říct, že forma předčila dějovou linku. Jako u Nejtemnější hodiny byly výborné kostýmy a prostředí, tak i u filmu S láskou, Vincent vás nejvíce zaujme jeho vizuální podoba. Je to první celovečerní film na světě, který byl vytvořený technikou olejomalby. Herci jsou skuteční, ale byli později dokreslování do stylu, kterým kreslil van Gogh.  Režisérka Dorotha Kobiela vystudovala výtvarné umění a je oceňovanou malířkou v Polsku. Už dříve natočila krátký animovaný film Malý pošťák, kde byla použita podobná technika. I Vincent měl být původně krátký film, který Dorotha chtěla dokreslit sama, ale film se tak rozrůstal až se z něj stal celovečerní film, kterému scény vybarvovalo okolo 125 umělců.

Film je nominován na Oskara (cena za animovaný film) a už vyhrál European Film Awards za nejlepší animovaný film.

Výsledek obrázku pro loving vincent















Děj je velmi jednoduchý, syn pošťáka (Douglas Booth), který doručoval Vincentovy dopisy jeho bratrovi Theovi se vydá na cestu najít Thea, aby mu předal poslední dopis co mu Vincent před svou záhadnou smrtí poslal. Na cestě se ale dozvídá, že Theo už je mrtvý také a objevuje i spousta záhadných okolností kolem jeho umrtí a tráví nějaký čas ve vesnici, kde byl Vincent před smrtí.

Na tomto filmu se mi líbilo to, že vystihl van Gogha nebo alespoň mou představu, jakou o něm mám, protože mi přijde naprosto úžasný nápad ztvárnit životopisný film nějakého umělce pomocí jeho stylu kreslení, myslím, že už jen toto mu dodává věrohodnosti. Líbilo se mi, že pro scény byly použity van Goghovy obrazy, bylo jich tam použito okolo 90 (nejznámější Starry night) i postavy, které se zde vyskytovaly byly zrekonstruovány a vymalovány, tak aby byly co nejvěrnější kresbám van Gogha. Myslím, že na to, že režisérka nikdy nic s filmem nevystudovala, je to film velmi neotřelý, stojí za to ho vidět a je v něm spoustu originálních nápadů, které nelze přehlédnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

About Us

Recent

Random